Wat kun jij bijdragen

Wat kun je zelf doen? Onze adviezen 

Elke persoon en elke situatie is anders en ervaart een situatie anders. Het creëren van een veiligsportklimaat betekent maatwerk. Elke individuele sporter, vrijwilliger of bestuurder heeft binnen zijn sport zijn eigen struggle, maar laten we zorgen dat iedereen wel zichzelf kan zijn en dat we een klimaat creëren dat het bespreekbaar wordt.  

Omdat elke situatie bij een verengingen en binnen elke sport zo divers en verschillend is geven wij graag gratis advies. Wij geven gratis advies over waar je moet zijn, hoe je zaken zoals kwetsbaren groepen als LHBTI onder de aandacht kan brengen binnen u verenging of sportorganisatie. Wij helpen graag met het maken van eenbeleidsplan of transgender regelementZo heeft de KNZB, het beleidsplan Code Blauw aangepast en verder uitgebreid met een onderdeel over LHBTQI+ en sociaal een transgender reglement gemaakt en binnen de bond en zwemverengingen gedeeld. Wat betekende dat er duidelijke gedragsregeling kwamen waar mensen zich aan moeten houden. 

Een aantal tips:

Meldpunt/vertrouwenspersoon

·      Op elke club of in de gemeente moet een onafhankelijk meldpunt komen waar eenieder die zich niet sociaal veilig voelt of iets meemaakt naartoe kan bellen. 

VOG 

·      Voor elke vrijwilliger binnen de vereniging moet een VOG aangevraagd worden. Zo weten we dat er binnen de vereniging mensen aan het werk zijn die zich houden aan een veilig sportklimaat.

Zichtbare vlag aan de gevel

·      Maak zichtbaar dat je vereniging, bond of topsporters staan voor een veilig sportklimaat. Dit kan op verschillende niveaus van een beleidsplan of kleiner door beelden te gebruiken, zoals de LHBTQI+-vlag. Deze vlag hoeft ook niet het hele jaar te hangen, maar tijdens de Pride Week of bijvoorbeeld op Coming-Outdag (11 oktober), Internationale Dag Tegen Racisme en Discriminatie (21 maart), Paarse Vrijdag op scholen (tweede vrijdag van december) en de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (17 mei).

·      Je kunt ook een klein vlaggetje bij binnenkomst op kantoor, in de kantine of naast de koffieautomaat neerzetten. Daarmee geef je de LHBTQI een veiliger gevoel en hoop je eventueel een gesprek over het onderwerp luchtig te kunnen starten onder het genot van een kopje koffie. 

Aanvoerdersband: 

·      Bij elke sportverenging kan de club ervoor kiezen de regenboog aanvoerdersband te gebruiken of aan te bieden. Dat Kökcü (Feyenoord en de aanvoerder van Sparta) de band bijvoorbeeld niet droeg, vinden wij niet erg en begrijpelijk. Wij kijken naar de andere 16 voetbalclubs en alle aanvoerders bij de verschillende sportverenigingen die de armband wel droegen.