Gemeenten

Gemeente Amsterdam beschikt over een enorme hoeveelheid verschillende sportaanbieders en sport- en beweegmogelijkheden. De stad kent een rijk verenigingsleven, mogelijk gemaakt door gepassioneerde vrijwilligers. Er zijn diverse sportruimtes op (top)niveau waar toptalenten trainen op het hoogste niveau. En de stad kent talloze commerciële partijen en initiatieven die Amsterdammers motiveren te bewegen en te sporten. Ook investeert Amsterdam in sportieve ruimte waar Amsterdammers in de buitenlucht kunnen sporten en bewegen.

Het gemeentebestuur heeft als standpunt dat sport en bewegen mogelijk moet zijn voor iedere Amsterdammer , ongeacht leeftijd, inkomen of beperking. De gemeente  stimuleert  het aanbieden van sporten die aansluiten bij de behoeftes van diverse groepen Amsterdammers. Zowel jong- als oud. En met voldoende- en veilige ruimte om te sporten.

Sport is beweging, het is gezond en houdt je fit. Sport is ook verbinding en ontmoeting, het brengt mensen bij elkaar, letterlijk en figuurlijk. Sport is daarom een belangrijk onderdeel van de samenleving en van het samenleven. Gemeente Zaanstad en de Zaanse sportverenigingen (ver-)binden duizenden inwoners van de gemeente en dragen op die manier sterk bij aan de sociale cohesie.

De samenleving is ook in andere opzichten voortdurend in beweging; hierdoor ontstaan nieuwe behoeften, problemen en kansen. Om haar sociale functie optimaal te blijven vervullen moet de sportwereld aansluiting blijven houden met de veranderende samenleving. Dat betekent soms nieuwe wegen inslaan, maar ook ontwikkelen en versterken wat waardevol is.